Nincs hozzászólás

III. Rétesnap

Mikor elhatároztuk, hogy a besenyőtelki rétes köré egy egész napos rendezvényt szervezünk, nem gondoltuk, hogy ilyen nagy fába vágjuk a fejszét. Ez a nap rengeteg ember összefogásával és munkájával valósulhatott meg. Mert hiába az ötlet, ha nincs mögötte támogató és sok-sok dolgos kéz.
Dolgozott itt mindenki, hisz feladat volt bőségesen péntek délutántól. Négy és fél mázsa, előzőleg gondosan kiválasztott egri lisztet használtunk fel a finomságokhoz, amelyek készítésében mintegy kilencvenen működtek közre, tapasztalt idősek és a tőlük tanuló fiatalok egyaránt. Éjszakába nyúló munkával 60 tepsi rétest készítettek el a szorgos kezek a szombat reggeli kezdésre.

besenyo-retesTekintse meg képgalériánkat erre a hivatkozásra kattintva!

A nagy napon a reggeli ébresztőt rezes banda és a mazsorettek szolgáltatták, majd a négyes fogat díszes felvezetésével körbejárták a falut. A sátrakban bemutatkoztak a régi mesterségek képviselői. Guszti és Győző is kedvükre zenélhettek a nagyszínpadon, majd az ovisok és kisiskolások bemutatója következett.
A jó időnek köszönhetően egyszerre élvezhettük Bozsik Pali motoros-siklóernyős bemutatóját és újra eljött hozzánk Gergely Sanyi is, aki meredek motoros mutatványokkal kápráztatott el bennünket.
Eljött az ebéd ideje; a főző nénik babgulyása ismét nagyon finomra sikeredett.
A főzőversenyre 4 csapat nevezett, első helyen Zbiskó Öcsi és csapata végzett a csülkös-velős pacallal (na végre!). A zsűrizést Dósa Tibor királyi főszakácsunk végezte, aki a „besenyők étkét” főzte meg nekünk – borjúpaprikást kapros-túrós tarhonyával.
A fiúk és férfiak kedvenc időtöltése sem maradt ki a programból. A gyerekek a műfüves pályán kergették a bőrt, a felnőttek pedig a nagypályán hódolhattak szenvedélyüknek.
Az énekes és táncos csoportok bemutatkozása minden igényt kielégített. A hagyományőrző csoportokon át a hastáncig minden megtalálható volt. Az iskolában megtekinthettük az ásványkiállítást és az egészséges életmóddal kapcsolatban is kaphattunk felvilágosítást.
A tűzzsonglőrök bemutatója mindenkit ámulatba ejtett, a tűzijátékot pedig tátott szájjal bámultuk, melyet fantasztikus zene kísért.
Az éjszakai szórakozásról HEVESI IMRE ÉS A LA BOMBA gondoskodott. Akit magával ragadott a hangulat, vígan táncolt és énekelt a zenekarral.
Reméljük, aki kilátogatott a rendezvényünkre talált ízlésének megfelelő programot.
Dunakesziről is eljöttek rétest enni – úgy gondolom, ez magáért beszél; a besenyőtelki rétes országos hírnévnek örvend! Köszönhető ez azoknak az asszonyoknak, akik a hétvégéjüket feláldozták és fáradtságot nem ismerve péntek déltől szombat estig nyújtották és sütötték a meggyes-almás-túrós rétest. KÖSZÖNET ÉRTE!

Bozsik Csaba
Polgármester

Comments are closed.

Megszakítás