A projekt azonosítószáma: TOP-3.2.1-16-HE1-2017-00010

Kedvezményezett neve: Besenyőtelek Községi Önkormányzat

A projekt címe: A polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő energetikai korszerűsítése

A támogatás összege: 48.245.000 Ft.

A támogatás mértéke: 100%.

A projekt kezdete: 2020.01.01.

A projekt befejezése: 2021.09.30.

A projekt során megvalósul a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő energetikai felújítása.

Polgármesteri Hivatal (irodai célú rendeltetés) tervezett, fejlesztés utáni állapot bemutatása:

A kivitelezés során megtörténik a falazatok és a födémek hőszigetelése, a nyílászárók cseréje. Az épületben központi fűtés kerül kialakításra radiátoros fűtéssel, nagyhatásfokú kondenzációs kazán hőtermelővel. A fűtésszabályozás kialakítása, napi és heti programozású, intelligens rendszerrel történik.

A homlokzati falak esetében 15 cm Isomaster EPS-H80, homlokzati polisztirol hab, 5 db/m2 nemesacél feszítő elemes dübeles rögzítéssel, dryvit vakolatrendszerrel kerül sor a korszerűsítésre. A fűtetlen tér felé eső falazatra nem kerül hőszigetelés a helyszűke miatt.

A padlástér födém esetében a meglévő szerkezetre 20 cm ISOVER DOMO (WDF) filc lemez lerakására kerül sor, páraáteresztő fóliatakarással.

A padló szigetelése esetében a jelenlegi szerkezetre 8 cm vastag XPS polisztirol ragasztódik, dryvit vakolattal ellátva. A beépítésre kerülő homlokzati nyílászárók a jelenlegi külső falsíkban lesznek elhelyezve, és a hőszigetelés a nyílászáró tokszerkezetére 2 cm-re kerül ráeresztésre a hőhidasság csökkentésére. Az ablakok 86 mm-es PVC tokszerkezetbe kerülnek 4-16-4-16-4 LowE üvegezéssel, argongáz töltéssel, falhézagnál hőszigeteléssel és légzáróan is tömítve. A bejárati ajtók 80 mm vastag PVC tokszerkezetbe kerülnek, 4-16-4-16-4 LowE üvegezéssel, argongáz töltéssel, falhézagnál hőszigeteléssel és légzáróan is tömítve. A fűtésrendszer korszerűsítése révén a fali tartószerkezetre elhelyezett fűtési csővezetékre radiátorok kerülnek elhelyezésre. A radiátorok fölszerelése 1oC érzékenységű elektromosan állítható termosztatikus szabályozó szelepekkel valósul meg. Hőtermelésre kondenzációs kazán kerül beépítésre, ehhez szükséges kémény építésével. A rendszer ún. intelligens szabályozással kerül kialakításra. Az épület alacsony melegvíz fogyasztása miatt a villanybojlerek maradnak a használati melegvíz biztosítására.

Orvosi rendelők (egyéb célú rendeltetés) tervezett, fejlesztés utáni állapot bemutatása:

A kivitelezés során a falazatok és a födémek hőszigetelése zajlik, valamint a nyílászárók cseréje történik. A kazán csere nagyhatásfokú kombi kondenzációs kazánnal történik, amely a használati meleg vizet is előállítja. A melegvíz tárolására indirekt fűtésű puffer tárolók beépítésére kerül sor, a fűtésszabályozás kialakítása, napi és heti programozású intelligensrendszerrel történik. A kettő különálló fűtési kör megtartásával egy kazánról történő fűtés és használati melegvíz ellátása valósul meg.

A homlokzati falak esetében 15 cm vastag Isomaster EPS-H80, homlokzati polisztirol hab, 5db/m2 nemesacél feszítő elemes dübeles rögzítéssel, dryvit vakolatrendszerrel kerül kiépítésre. A fűtetlen tér felé eső falazatra 12cm vastag Isomaster EPS-H80 hőszigetelés kerül elhelyezésre a hidegoldalon.

A padlástér födém esetében a meglévő szerkezetre 20cm-es ISOVER DOMO (WDF) filc lemez kerül lerakásra, páraáteresztő fólia takarással.

Az aljzaton a meglévő mészkő lábazat vakolására kerül sor a síkfelület kialakítás céljából, amely szerkezetre 10cm vastag XPS polisztirol ragasztódik, dryvit vakolattal ellátva.

A beépítésre kerülő homlokzati nyílászárók a jelenlegi külső falsíkban lesznek elhelyezve, és a hőszigetelés a nyílászáró tokszerkezetére 2cm-re kerül ráeresztésre a hőhidasság csökkentésére.

Az ablakok 86 mm-es PVC tokszerkezetbe kerülnek, 4-16-4-16-4 LowE üvegezéssel, argongáz töltéssel, falhézagnál hőszigeteléssel és légzáróan is tömítve.

A bejárati ajtók 80 mm vastag PVC tokszerkezetbe kerülnek, az egészségügyi rész bejárati ajtaja nem lesz cserélve.